Driften

Er zijn nog steeds mensen die zich afvragen of de mensheid van nature goed of slecht is.
Wij zijn, volgens de Bijbel,  geboren met een zondige natuur en een geweten die vaak met elkaar in strijd zijn.  Als zowel onze natuur als ons geweten goed zouden zijn waarom zijn ze dan zo vaak in conflict met elkaar?  
Zelfkennis zegt mij dat we slecht zijn en volgens mij is dat al overduidelijk te zien bij kleine kinderen die dingen van elkaar afpakken en vooral aan zichzelf denken.
En daar verandert trouwens vaak op latere leeftijd niet zo veel aan!

Als wij allemaal goed zouden zijn waarom doen we dan überhaupt slechte dingen?
Maar we doen toch niet allemaal slechte dingen hoor ik u zeggen? En dat lijkt een legitieme opmerking te zijn.
Maar als ik u vraag of u ooit iets gestolen hebt, gelogen hebt,  haatgevoelens voor iemand hebt gehad, met lust naar iemand hebt gekeken, gevloekt hebt en iets verlangt hebt dat van een ander is dan zegt u waarschijnlijk: natuurlijk, wie niet?
Wij zijn zo gewend aan onze zonden dat we ze niet meer zien, met uitzondering die van een ander natuurlijk. En dan zeggen dat we ook genoeg goede dingen doen klinkt net als een bankovervaller die zegt dat hij ook wel eens wat in een collectezak doet.

Maar zijn de dingen goed of slecht uit zichzelf of zijn ze goed of slecht omdat God het zegt?
Omdat er niets hoger is dan God en er zonder Hem niets kan bestaan denk ik omdat God het zegt.
Ik denk ook dat alleen een Wezen dat honderd procent goed is een morele standaard kan maken en alleen God komt daarvoor in aanmerking. Dus bv. een menselijke democratisch gekozen morele standaard kan nooit voldoen omdat al die mensen, hoeveel ook, samen nog steeds in wezen slecht zijn.

Dieren zijn gezegend met instincten en dat is eigenlijk een soort ingebouwde handleiding. Bv. vogels weten daardoor hoe ze een nest moeten bouwen en hoe ze hun jongen moeten opvoeden.
Ik denk niet dat de mens een instinct heeft maar wat in de buurt komt is misschien ons geweten, dat ook een soort ingebouwde handleiding is, maar dan op het morele vlak.
Alleen kun je je geweten ook ongevoelig maken door er herhaaldelijk tegen in te gaan.

Ook zijn misschien onze seksuele begeerten ingeprogrammeerd. Begeerten die op zich goed zijn maar ook weer door de zonde verpest kunnen worden.

Verder denk ik ook dat de zondige natuur in ons ingebakken is sinds de zondeval maar ook daar kunnen we, als je echt wilt, tegen in gaan. Misschien met vallen en opstaan, maar toch.
Maar wat is eigenlijk zonde en hebben we er allemaal in gelijke mate last van? 
Zonde is volgens mij simpelweg het aangeboren verlangen slechte dingen te doen.
En omdat God goed is, het verlangen tegen God in te gaan.
Omdat er ook goede verlangens zijn noem ik de slechte verlangens vanaf nu driften.

Wij hebben allemaal last van die driften maar ze zijn niet bij iedereen hetzelfde. Van al mijn zonden was stelen waarschijnlijk mijn grootste zwakte. Geld stelen van mijn ouders en winkeldiefstal.
Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder mij dwong om, samen met haar, terug te gaan naar de winkel met een autootje dat ik daar gestolen had. 
Dat was een vreselijke ervaring maar ik ben blij dat mijn moeder dat zo deed. Er was geen twijfel, dit was een verwerpelijke daad en ik had die harde les nodig. Het hield toen helaas niet meteen op maar dit was wel het begin van het einde van mijn carrière als dief.

Ik weet ook zeker dat ze niet zei dat ik er ook niets aan kon doen omdat ik nu eenmaal zo geboren was. Waarom zeggen we dat dan wel over sommige seksuele zonden?

Dat het goed is met je geliefde te trouwen staat niet één op één in de Bijbel maar het is wel duidelijk door andere teksten dat God er volledig achter staat. Trouwen is een verbintenis tussen een man en een vrouw die voor elkaar tekenen. Twee sekses die zo verschillend zijn, maar gelijk in Gods ogen, dat ze elkaar perfect aanvullen.  Als het met liefde en de juiste instelling gebeurt is het een prachtig iets. Met je maatje en God dit, soms, moeilijke leven doorkomen. En daardoor een solide basis vormen voor eventuele kinderen die zowel een moeder als een vader nodig hebben.

En hier zien we dat zonde recht tegenover God staat want dit is wat de zondige wereld ervan maakt.

Wat moet je met een papiertje want samen wonen kan toch net zo goed?
Niet voor elkaar willen tekenen zegt mij dat je weinig vertrouwen hebt in elkaar. Vreemd genoeg staan we wel op zo’n getekend papiertje als we een huis kopen, iets dat lang niet zo waardevol is.
De wereld zegt, pas sinds een jaar of veertig, dat homoseksualiteit niet alleen goed is maar zelfs iets is waar je trots op moet zijn.
Waarom zou er dan toch in de Bijbel staan dat het een gruwel in de ogen van God is? Vinden wij het ook een gruwel of zijn we al murw geslagen door de dagelijkse propaganda?
Ik hoor niet zo vaak dat we liefdevol moeten omgaan met overvallers maar in een discussie over homoseksualiteit is het bijna een standaard verhaal dat we vooral liefdevol met hen om moeten gaan. Maar dan heb ik nieuws voor u, christenen moeten met iedereen liefdevol omgaan, zelfs onze vijanden. En houd alsjeblieft op met de drogreden dat wij niemand mogen veroordelen.
Want ik ken geen echte christenen die dat doen, want zij weten dat alleen God dat recht heeft.
Maar door de zonde goed te noemen veroordeelt u zichzelf.
En dat goedpraten is alles behalve liefdevol want als homoseksuelen sterven in hun zonden waar komen zij dan terecht?
Het is het recht van een vrouw om haar eigen kind te vermoorden omdat ze baas in eigen buik is.
Dit is zo verwerpelijk dat ik er eigenlijk geen woorden aan vuil wil maken behalve misschien dit, als dit gaat om ” vrouwenrechten ” hoe zit het dan met de ” vrouwenrechten ” van die kleine meisjes die in de baarmoeder vermoord worden?
Het maakt niet uit als kinderen worden opgevoed door één vader of één moeder.
Natuurlijk zijn er omstandigheden waar dit niet anders kan maar om te zeggen dat het niets uitmaakt? In Amerika zijn enorm veel , voornamelijk zwarte, alleenstaande moeders waarvan de kinderen vaker crimineel worden en verkeerd terecht komen dan kinderen met een vader en een moeder.
Mannen die zich vrouw voelen, en vice versa, hebben recht op een geslachtsverandering want dat is een volkomen normaal iets.
Als er iemand bij de psycholoog komt om te melden dat hij Napoleon is zou het mooi zijn als de psycholoog hem, na een tijdje, kan overtuigen van het tegendeel. Waarom laat je dan iemand wel denken dat hij of zij van geslacht kan veranderen, want dat kan namelijk niet! Het resultaat van zo’n operatie is bijna altijd een karikatuur van een man of een vrouw.
Mensen met dit probleem plegen ook nog eens bovengemiddeld vaak zelfmoord, ook na een operatie.  Er is iets mis met hun innerlijk, niet met hun uiterlijk.

En zo hebben wij allemaal onze verschillende driften, de één seksueel, de ander moet zich weer beheersen om niet iemand dood te slaan en de derde die niet kan stoppen met vloeken. Wat denkt u trouwens van de drift om zelfmoord te plegen, moeten we die ook aanvaarden of moeten wij zo iemand daar vanaf proberen te helpen?

Als je niet erkent dat er een probleem is kun je er ook niet van genezen.
Stel je voor dat ik blind was en ik ging naar de dokter en die zegt tegen mij: goed nieuws, er is een operatie die u kan genezen.
Dan zeg ik toch ook niet: sorry dokter, maar zo ben ik nu eenmaal geboren, als God wilde dat ik zou zien had Hij mij toch niet blind gemaakt? Overdreven misschien?
Ik vind van niet.

Gelukkig komt er een eind aan alle leugens en onzin van de wereld, de dagen zijn geteld.
En pas op met je liefde voor de wereld want als je niet voldoet aan de waan van de dag laat de wereld je ook zo weer vallen.

Waarom is het zo moeilijk God te geloven? Wie weet er beter hoe een mens in elkaar zit dan de Maker van de mens?

Psalm 139 vers 13 en 14:  “Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed”.

Wie op zoek is naar de waarheid kan misschien beter de televisie uit laten en wat vaker de Bijbel openslaan. Maar dan hangt het er wel vanaf of je gelooft wat je leest.

Want zelfs de ultieme Genezer kan je niet helpen als je Zijn raad niet opvolgt.