Driften

Er zijn nog steeds mensen die zich afvragen of de mensheid van nature goed of slecht is. Wij zijn, volgens de Bijbel, geboren met een zondige natuur en een geweten die vaak met elkaar in strijd zijn. Als zowel onze natuur als ons geweten goed zouden zijn waarom zijn ze dan zo vaak in conflict met elkaar? Zelfkennis zegt mij dat we slecht zijn en volgens mij is dat al overduidelijk te zien bij kleine kinderen die dingen van elkaar afpakken en vooral aan zichzelf denken. En daar verandert vaak op latere leeftijd niet zo heel erg veel aan!

Als wij allemaal goed zouden zijn waarom doen we dan überhaupt slechte dingen? Maar we doen toch niet allemaal slechte dingen hoor ik je zeggen? En dat lijkt een legitieme opmerking te zijn. Maar als ik je vraag of je ooit iets gestolen hebt, gelogen hebt, haatgevoelens voor iemand hebt gehad, met lust naar iemand hebt gekeken, gevloekt hebt en iets verlangt hebt dat van een ander is dan zeg je waarschijnlijk: natuurlijk, wie niet? Wij zijn zo gewend aan onze eigen zonden dat we ze niet meer als zonde zien. Wij hebben trouwens een stuk minder moeite om de zonden van iemand anders te herkennen. En dan zeggen dat we toch ook genoeg goede dingen doen klinkt net als een bankovervaller die zegt dat hij ook wel eens wat in een collectezak doet.

Maar zijn de dingen goed of slecht uit zichzelf of zijn ze goed of slecht omdat God het zegt? Omdat er niets hoger is dan God en er zonder Hem niets kan bestaan denk ik omdat God het zegt. Ik denk ook dat alleen een Wezen dat honderd procent goed is een morele standaard kan maken en alleen God komt daarvoor in aanmerking. Dus bijvoorbeeld een menselijke democratisch gekozen morele standaard kan nooit voldoen omdat al die mensen, hoeveel ook, samen nog steeds in wezen slecht zijn.

Dieren zijn gezegend met instincten en dat is eigenlijk een soort ingebouwde handleiding. Bijvoorbeeld vogels weten daardoor hoe ze een nest moeten bouwen en hoe ze hun jongen moeten aansporen om te kunnen vliegen. Ik denk niet dat de mens een instinct heeft maar wat in de buurt komt is misschien ons geweten, dat ook een soort ingebouwde handleiding is, maar dan op het morele vlak. Alleen kun je je geweten ook ongevoelig maken door er herhaaldelijk tegen in te gaan.

Ook zijn misschien onze seksuele begeerten ingeprogrammeerd. Begeerten die op zich goed zijn als ze gebruikt worden zoals God het bedoelt heeft maar ook weer door de zonde verpest kunnen worden.

Verder denk ik ook dat de zondige natuur in ons ingebakken is sinds de zondeval maar ook daar kunnen we, als je echt wilt, tegen in gaan. Misschien met vallen en opstaan, maar toch. Maar wat is eigenlijk zonde en hebben we er allemaal in gelijke mate last van? Zonde is volgens mij simpelweg het hebben van een aangeboren afkeer van het goede. Want staat er niet in de Bijbel dat er niemand is die goed doet? En omdat God alleen maar goed is hebben wij dus het verlangen tegen God in te gaan. Omdat er ook goede verlangens zijn noem ik de slechte verlangens vanaf nu driften.

Wij hebben allemaal last van die driften maar ze zijn niet bij iedereen hetzelfde. Van al mijn zonden was stelen waarschijnlijk mijn grootste zwakte. Geld stelen van mijn ouders en winkeldiefstal. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder mij dwong om, samen met haar, terug te gaan naar de winkel met een autootje dat ik daar gestolen had. Dat was een vreselijke ervaring maar ik ben blij dat mijn moeder dat zo deed. Er was geen twijfel, dit was een verwerpelijke daad en ik had die harde les nodig. Het hield toen helaas niet meteen op maar dit was wel het begin van het einde van mijn carrière als dief.

Ik weet ook zeker dat ze toen niet zei dat ik er niets aan kon doen omdat ik nu eenmaal zo geboren was. Waarom zeggen we dat dan wel over sommige seksuele zonden?

Dat het goed is met je geliefde te trouwen staat niet één op één in de Bijbel maar het is wel duidelijk door andere teksten dat God er volledig achter staat. Trouwen is een verbintenis tussen een man en een vrouw die voor elkaar tekenen. Twee seksen die zo verschillend zijn, maar gelijk in Gods ogen, dat ze elkaar perfect aanvullen. Als het met liefde en de juiste instelling gebeurt is het een prachtig iets. Met je maatje en God dit, soms, moeilijke leven doorkomen. En daardoor een solide basis vormen voor eventuele kinderen die zowel een moeder als een vader nodig hebben.

En hier zien we weer dat de zonde recht tegenover God staat want dit is wat de zondige wereld ervan maakt.

Wat moet je met een papiertje want samen wonen kan toch net zo goed?
Niet voor elkaar willen tekenen zegt mij dat je weinig vertrouwen hebt in elkaar. Vreemd genoeg staan we wel op zo’n getekend papiertje als we een huis kopen, iets dat lang niet zo waardevol is.

De wereld zegt, pas sinds een jaar of veertig, dat homoseksualiteit niet alleen goed is maar zelfs iets is waar je trots op moet zijn.
Waarom zou er dan toch in de Bijbel staan dat het een gruwel in de ogen van God is? Vinden wij het ook een gruwel of zijn we al murf door de dagelijkse propaganda op de televisie? Ik hoor niet zo vaak dat we liefdevol moeten omgaan met bankovervallers maar in een discussie over homoseksualiteit is het bijna een standaard verhaal dat we vooral liefdevol met hen om moeten gaan. Maar dan heb ik nieuws voor alle onwetenden, christenen moeten met iedereen liefdevol omgaan, zelfs onze vijanden. En houd alsjeblieft op met de drogreden dat wij niemand mogen veroordelen. Want ik ken geen echte christenen die dat doen, want zij weten dat alleen God dat recht heeft. Maar door de zonde goed te noemen veroordeelt u zichzelf. En dat goedpraten is alles behalve liefdevol want als homoseksuelen sterven in hun zonden waar komen zij dan uiteindelijk terecht?

Het is het recht van een vrouw om haar eigen kind te vermoorden omdat zij baas in eigen buik is.
Dit is zo verwerpelijk dat ik er eigenlijk geen woorden aan vuil wil maken behalve misschien dit, als dit gaat om “vrouwenrechten”, hoe zit het dan met de “vrouwenrechten” van die kleine meisjes die in de baarmoeder vermoord worden?

Het maakt niet uit als kinderen worden opgevoed door één vader of één moeder.
Natuurlijk zijn er omstandigheden waar dit niet anders kan maar om te zeggen dat het niets uitmaakt? In Amerika zijn enorm veel, voornamelijk zwarte, alleenstaande moeders waarvan de kinderen vaker crimineel worden en verkeerd terecht komen dan kinderen met een vader en een moeder.

Mannen die zich vrouw voelen, en vice versa, hebben recht op een geslachtsverandering want dat is een volkomen normaal iets.Als er iemand bij de psycholoog komt om te melden dat hij Napoleon is zou het mooi zijn als de psycholoog hem, na een tijdje, kan overtuigen van het tegendeel. Want tenzij je hem elke keer als je hem ziet wilt aanspreken als keizer lijkt het mij toch verstandig om hem van dat waanbeeld af te helpen. Waarom laat je dan iemand wel denken dat hij of zij van geslacht kan veranderen, want dat kan namelijk niet! Het resultaat van zo’n operatie is bijna altijd een karikatuur van een man of een vrouw. Mensen met dit probleem plegen ook nog eens bovengemiddeld vaak zelfmoord, ook na een operatie.
Er is iets mis met hun innerlijk, niet met hun uiterlijk.

En zo hebben wij allemaal onze verschillende driften, de één seksueel, de ander moet zich weer beheersen om niet iemand dood te slaan en de derde die niet kan stoppen met vloeken. Wat denk je trouwens van de drift om zelfmoord te plegen, moeten we die ook aanvaarden of moeten wij zo iemand daar vanaf proberen te helpen?

Als je niet erkent dat er een probleem is kun je er ook niet van genezen. Stel je voor dat ik blind was en ik ging naar de dokter en die zegt tegen mij: goed nieuws, er is een operatie die je kan genezen. Dan zeg ik toch ook niet: sorry dokter, maar zo ben ik nu eenmaal geboren, als God wilde dat ik zou zien had Hij mij toch niet blind gemaakt? Net zoals je in dit voorbeeld het “blind zijn” niet moet goedpraten alsof het van God zou komen, moet je dat ook niet doen in al die andere gevallen.

Gelukkig komt er een eind aan alle leugens en onzin van de wereld, de dagen zijn geteld. En pas op met je liefde voor de wereld want als je niet voldoet aan de waan van de dag laat de wereld je ook zo weer vallen.

Waarom is het zo moeilijk God te geloven? Wie weet er beter hoe een mens in elkaar zit dan de Maker van de mens?

Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed”. Psalm 139 vers 13 en 14

Wie op zoek is naar de waarheid kan misschien beter de televisie uitlaten en wat vaker de Bijbel openslaan. Maar dan hangt het er wel van af of je gelooft wat je leest. Want zelfs de ultieme Genezer in de hemel kan je niet helpen als je Zijn raad niet opvolgt.